IT-alalla työskentelevistä henkilöistä vain 28 % on naisia – sukupuolittuneisuus vaikuttaa alaan vahvasti jo koulutuksesta alkaen. Me uskomme, että mikäli alalta löytyisi enemmän roolimalleja ja IT-alan uramahdollisuuksista kerrottaisiin monipuolisemmin, voisi tämän päivän aikuiset, nuoret ja lapset saada kipinän IT-alalle syttymään helpommin.

Tämän vuoksi lähdimme keräämään uratarinoita IT-alalla työskenteleviltä henkilöiltä ja nyt pääset tutustumaan Tuulikkiin. Toivottavasti hänen tarinansa inspiroi myös sinua!

Kuka olet ja mitä teet? 

Olen Tuulikki Laine ja työskentelen Developerina Evermadella. Työkseni koodaan verkkosivuja ja web-applikaatioita asiakkaillemme. Työskentelen sekä selain- että palvelinpuolen parissa, tällä hetkellä hieman enemmän front-endiin painottuen.

Kuka tai mikä innosti sinut alalle?

Innostin itse itseni alalle: olen valmistunut viestinnän koulutusohjelmasta ja työskentelin aluksi viestinnän ja markkinoinnin parissa. Koodaus oli alun perin harrastus, josta vähitellen kehitin itselleni ammatin. Opettelin ensin Python-ohjelmointikielen ja sen rinnalle web-teknologioita: HTML, CSS ja JavaScript. Kehitin taitojani omien koodausprojektieni parissa.

Ideat omiin projekteihin syntyivät arjen ja muiden harrastusten kautta. Tein esimerkiksi selainpohjaisia minipelejä ja koska tykkään lautapeleistä, koodasin yhteen peliin apu-applikaation, sillä koin sellaisen olevan tarpeen. Koodaus oli hauskaa eikä tuntunut työltä, joten ajattelin, että tämä on mun juttu, tätä haluan tehdä myös ammatikseni.

Miten päädyit nykyiseen työpaikkaasi?

Itseopiskelu tuotti tulosta, sillä sain harrastuneisuuden ja omien projektien kautta vakuutettua ensimmäisen IT-alan työnantajani taidoistani ja pääsin aloittamaan Web developerina noin kuusi vuotta sitten. Ensimmäinen työpaikkani oli mediatoimistossa, jossa tein paljon web-analytiikkaan, datan käsittelyyn ja hakukoneoptimointiin liittyviä töitä verkkosivujen koodaamisen ohessa. Sieltä siirryin mainostoimistoon, jossa työnkuva painottui enemmän varsinaiseen web-kehitykseen.

Mainostoimistossa työskenneltyäni aloin kaivata teknisesti haastavampia töitä sekä devaustiimiä ympärilleni: kaipasin itseopiskelun rinnalle dialogia muiden koodareiden kanssa. Otin selvää digitoimistoista ja ohjelmistotaloista, jotka voisivat kiinnostaa ja sainkin nopeasti useita työtarjouksia, joista valitsin Evermaden. Sain heti haastattelussa sen kuvan, että täällä on hyvä meininki ja mukavaa porukkaa.

Millaisten projektien/teknologioiden kanssa työskentelet?

Suurin osa verkkosivuprojekteistamme rakentuu WordPress -julkaisualustan päälle. Työskentelen myös Progressiivisen web-applikaatioiden (PWA) parissa, joissa tärkeimpänä teknologiana on JavaScript -kirjasto React.

Meillä on asiakkaita ihan laidasta laitaan: on ollut pelifirmoja, julkisen puolen asiakkaita, liittoja sekä eri toimialoilla toimivia yrityksiä. Erilaiset projektit varmistavat, ettei pääse kyllästymään. Olen tehnyt mm. Slush Appin (2018) sekä ollut mukana tekemässä Oodi-kirjaston nettisivua, joka voitti Finnish Web Awardseissa kultaa.

Mikä on parasta it-alalla työskentelyssä

Tällä alalla olen törmännyt pääosin kannustaviin ja hyviin tyyppeihin, meillä on hyvä yhteishenki ja koska hyvistä koodareista on kilpailua yritysten välillä, voi omaan työnkuvaan vaikuttaa ja valinnanvaraa löytyy. Alalla on samanhenkisiä ihmisiä ympärillä, mikä luo rentoa meininkiä.

Itse koen olevani tasa-arvoinen työntekijä miesvaltaisella alalla: minuun on aina suhtauduttu todella hyvin, enkä ole kohdannut väheksyntää. Joillekin asiakkaille on saattanut tulla yllätyksenä, että projektin devaaja onkin nainen – tämä on ollut heille kuitenkin lähinnä positiivinen yllätys.

Tunnen kuuluvani ja sopivani porukkaan, vaikka olenkin tiimini ainoa naispuolinen devaaja. Meitä yhdistävät muut asiat: huumori, yhdessä tekeminen ja yhteiset kiinnostuksen kohteet. Harva muutenkaan istuu stereotyyppiseen ”devaaja” -mielikuvaan ja kollegoita on eri puolilta maailmaa. Meillä kaikki otetaan mukaan porukkaan alusta lähtien. Sukupuoli, kansalaisuus tai muut ulkoiset asiat ovat siinä toisarvoisia.


Miten koet työsi merkityksellisyyden?

Yhteiskunta tarvitsee koodia pyöriäkseen. Työlläni voin vaikuttaa ihmisiin ja ympäröivään maailmaan toimivien sovellusten ja käyttöliittymien kautta. Helpotan työlläni ihmisten arkea ja on aina mukavaa nähdä, kun tekemääni sovellusta tai sivustoa käytetään. Erimerkiksi kun teemme Helsingin kaupungille asioita, pääsemme vaikuttamaan tavallisen helsinkiläisten elämään ja toivottavasti tekemään heidän arjestaan helpompaa ja sujuvampaa.

Mitä vinkkejä haluat antaa alasta kiinnostuneille? 

Uteliaisuus on tärkeää –  halu ottaa asioista selvää ja ryhtyä toimeen. Virheitä ei pidä liikaa pelätä. Itselläni oli varsinkin uran alkuvaiheessa voimakas näyttämisen tarve – halusin olla paras kaikessa, etten vain vahvistaisi kenenkään mielikuvaa siitä, etteivät naiset osaa koodata. Nykyään osaan ottaa jo rennommin ja pyytää apua, jos en osaa jotain asiaa. On hyödyllistä opiskella asioita itse, mutta aivan ehdottomasti kannattaa myös hyödyntää muiden osaamista.

Kunnianhimo on hyvä asia, mutta pitää muistaa, että sellaista koodaria ei olekaan, joka tuottaisi pelkästään virheetöntä ja eleganttia koodia. Jos joku asia kiinnostaa, niin ala rohkeasti tekemään: todennäköisesti se ensimmäinen asia, jonka koodaat, on ihan roskaa, mutta opit siitä. Seuraava on jo parempi ja siitä se lähtee. Jos oman vanhan koodin lukeminen tuottaa myötähäpeän tunteita, se on positiivinen asia: tiedät, että olet kehittynyt.

Kun aloitin koodaamisen, tein paljon asioita ns. väärin, koska ympärilläni ei ollut ketään kertomassa, miten asiat kuuluisi tehdä. Monet asiat tuli opittua kantapään kautta – esimerkiksi yhdessä varhaisessa verkkosivuprojektissa en käyttänyt julkaisujärjestelmää, koska ne eivät olleet minulle tuttuja, vaan koodasin oman pythonilla. WordPressillä olisin tehnyt murto-osassa ajasta sata kertaa hienomman sivuston, mutta opin projektista valtavasti.

Jos haluat vaihtaa alalle, mutta sinulla ei ole koulutusta tai työkokemusta, niin ala rohkeasti tekemään. Netistä löytyy loputtomasti resursseja, tutoriaaleja ja vinkkejä koodaamiseen täysin ilmaiseksi.


Millainen henkilö sopii mielestäsi tekemään juuri sinun työtäsi?

Tärkeintä on kiinnostus ja palo koodausta ja ongelmanratkaisua kohtaan. Tiimityötaidot ovat myös tärkeät, sillä tiimityötähän tämän nykyään on, vaikka monilla onkin käsitys siitä, että koodarit koodaavat yksin. Työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä mm. suunnittelijoiden, analyytikkojen ja asiakkaiden kanssa. Hyvän ja toimivan sovelluksen tuottamiseen tarvitaan monien asiantuntijoiden työpanosta, koodaus on vain yksi osa sitä.

Oppimis- ja kehittymishalu ovat tärkeitä myös: työtä tekemällä kehittyy jo itsessään koko ajan ja kollegoilta kuulee jatkuvasti uusista jutuista ja kikoista. Koodarin elämän ei tarvitse olla pelkkää koodaamista – muutakin elämää tarvitaan vastapainoksi, mutta jatkuva oppiminen ja kiinnostus uusia juttuja kohtaan on tärkeää.

Alanvaihto oli yksi elämäni parhaita päätöksiä, eikä takaisin ole paluuta: olen sydämeltäni koodari ja suosittelen tätä alaa kaikille. Täällä on hyvä meininki, ja koodaus on ammattina siitä hyvä, että vain taidot ja asenne ratkaisevat – ikä, sukupuoli, tutkinto, työkokemus vuosina ovat toisarvoisia. Jos koodaus kiinnostaa, juuri sinulle on varmasti kysyntää.