IT-alalla työskentelevistä henkilöistä vain 28 % on naisia – sukupuolittuneisuus vaikuttaa alaan vahvasti jo koulutuksesta alkaen. Me uskomme, että mikäli alalta löytyisi enemmän roolimalleja ja IT-alan uramahdollisuuksista kerrottaisiin monipuolisemmin, voisi tämän päivän aikuiset, nuoret ja lapset saada kipinän IT-alalle syttymään helpommin.

Tämän vuoksi lähdimme keräämään uratarinoita IT-alalla työskenteleviltä henkilöiltä ja nyt pääset tutustumaan Sallaan. Toivottavasti hänen tarinansa inspiroi myös sinua!

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Salla Tero-Anandamurthy ja työskentelen Biitillä Junior Developerina. Takana on nyt 5kk ja olen viihtynyt todella hyvin.

Kuka tai mikä innosti sinut alalle?

IT-alalle lähdin jo opiskelujen jälkeen. Ura alkoi konsulttina ja muutamien sivuliikkeiden jälkeen olen nyt palannut alalle, mutta koodarin rooliin. Ensimmäisen kosketuksen koodaukseen sain opintojen alkuvaiheessa. Innostus leimahti ensimmäisellä Java-kurssilla suurimmaksi osaksi opettajan ansiosta. Hän osasi tehdä asiasta selkeää ja hauskaa. Tekemisen kautta huomasin, että ohjelmointiajattelu osuu hyvin yhteen oman ajatuksenjuoksun kanssa, joten se tuntui kivalta.

Miten päädyit IT-alalle ja nykyiseen työpaikkaasi?

Ennen nykyistä työpaikkaa olin pitkään kiinteistönvälittäjänä. Kun sen kanssa tulin tien päähän, koin luontevaksi palata IT-alalle. En kuitenkaan halunnut saman tyyppisiin hommiin, kuin missä urani aloitin, joten jouduin miettimään mikä olisi sellaista, mistä innostuisin. Kun törmäsin Helsingin Avoimen Yliopiston järjestämään Full Stack MOOC -kurssiin, olin varma, että haluan koodariksi. Kurssin jälkeen rakensin oman portfolion ja rupesin hakemaan töitä. Salesforce-koodari ei ollut minulla ensisijaisesti mielessä, mutta kun Biit tuli vastaan, se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

Millaisten projektien/teknologioiden kanssa työskentelet? 

Olen pääosin tehnyt sisäisiä projekteja, joissa kehitetään meidän omaan tarjontaan sisältyviä tuotteita. Salesforce-kehityksessä backend-hommat hoidetaan APEXilla, joka on Salesforcen oma ”Java”. Fronttipuolella olen tehnyt pääasiassa JavaScript-pohjaisia Lightning Web Componenteihin pohjautuvia kokonaisuuksia.

Mikä on parasta IT-alalla työskentelyssä?

Ehdottomasti yksi tärkeimmistä on vapaus. Ainakin omassa työssä on helppo säädellä itse missä tekee töitä ja milloin. Lisäksi on vapaus valita millaisia projekteja tekee ja mihin suuntaan haluaa kehittyä. Nykyään, kun IT-hommia löytyy kaikilta aloilta, on työpaikkoja ja -tehtäviä paljon erilaisia, eli jokainen voi löytää oman juttunsa.

Miten koet työsi merkityksellisyyden?

Nykyisen työni koen todella merkitykselliseksi. Meillä koko firman toiminta on läpinäkyvää, joten on helppo ymmärtää oman työnsä merkitys myös isommassa kontekstissa. Itseohjautuva työkulttuuri mahdollistaa sen, että saa itse kantaa vastuun omasta työstä sekä tehdä siihen liittyvät päätökset. Tämä lisää merkityksellisyyttä entisestään.

Mitä vinkkejä haluat antaa alasta kiinnostuneille naisille? 

Teitä tarvitaan! Koska IT-hommia on nykyään joka alalla, niin kaikenlaiset taidot ja kokemus ovat arvokasta. Hakekaa rohkeasti töitä ja tuokaa esille osaamistanne. Jos vaatimattomuus hidastaa, niin verkostoidu muiden työnhakijoiden sekä alalla jo olevien kanssa. Vertaistuki, esimerkit ja vinkit auttavat eteenpäin!

Millainen henkilö sopii mielestäsi tekemään juuri sinun työtäsi?

Sellainen, joka pystyy ja haluaa kantaa vastuun omasta tekemisestä ja on intohimoinen sitä kohtaan. Sellainen, joka haluaa oppia koko ajan uusia juttuja ja auttaa myös muita eteenpäin.