IT-alalla työskentelevistä henkilöistä vain 28 % on naisia – sukupuolittuneisuus vaikuttaa alaan vahvasti jo koulutuksesta alkaen. Me uskomme, että mikäli alalta löytyisi enemmän roolimalleja ja IT-alan uramahdollisuuksista kerrottaisiin monipuolisemmin, voisi tämän päivän aikuiset, nuoret ja lapset saada kipinän IT-alalle syttymään helpommin.

Tämän vuoksi lähdimme keräämään uratarinoita IT-alalla työskenteleviltä henkilöiltä ja nyt pääset tutustumaan Saaraan. Toivottavasti hänen tarinansa inspiroi myös sinua!

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Saara Honkonen ja työskentelen Digialla Software Developerina Jyväskylässä. Olen nyt ollut kaksi vuotta täällä töissä ja meidän tiimi tekee räätälöityjä web-ohjelmistoja. Ollaan mukana kehittämässä myös meidän omia tuotteita. Tässä tiimissä on tällä hetkellä kymmenen henkilöä, mutta Jyväskylän toimistossa meitä on jo lähes 200.

Miten päädyit IT-alalle / nykyiseen työpaikkaasi?

Olen alun perin koulutukseltani parturi-kampaaja, ja olen työskennellyt myös kaupassa myyjänä sekä esimiehenä. IT-alalle päädyin loukkaantumisen takia. Loukkasin jalkani ja sen johdosta päädyin uudelleen kouluttautumaan, sillä seisomatyö ei enää ollut vaihtoehto.
IT-ala kiinnosti minua jo aikaisemmin, mutta siirtyminen takaisin opiskelijaksi tuntui pelottavalta hypyltä tuntemattomaan. Loukkaantuminen kuitenkin mahdollisti paluun opintoihin ja sen kautta alkoi urani IT-alalla.

Millaisten asioiden/teknologioiden kanssa työskentelet?

Teen pääasiassa töitä Reactilla sekä Javalla. Olen päässyt kehittämään muun muassa työttömyyskassojen asiointipalvelua sekä meidän omaa ProDiary-ohjelmistoa, joka tehostaa tuotannon tiedonvälitystä ja raportointia.

Mikä on parasta IT-alalla työskentelyssä?

IT-ala tarjoaa hyvin monenlaisia vaihtoehtoja eikä yhteen rooliin tarvitse jäädä kiinni, jos esim. nyt koodaa voi 10 vuoden päästä tehdä jotain muuta. Koodin ymmärtämisestä on hyötyä monessa alan roolissa, vaikkakin se ei ole pakollista. Uusia teknologioita tulee jatkuvasti ja aina löytyy uutta opeteltavaa.

Mitä vinkkejä haluat antaa alasta kiinnostuneille naisille?

Haluan rohkaista kaikkia tutustumaan alan mahdollisuuksiin. Tarjolla on laajasti eri tehtäviä, eikä kaikkien tarvitse olla koodareita tai olla matemaattisesti lahjakkaita. On tärkeää, että jokainen löytää oman juttunsa IT-alalta.

Mikäli ala kiinnostaa, niin kannattaa tutustua eri ryhmiin esimerkiksi Mimmit koodaa -yhteisöön. Eri yhteisöjen kautta saa hyviä vinkkejä eri rooleista ja mahdollisuuksista sekä vertaistukea. Mikäli kiinnostus koodaamista kohtaan on herännyt, niin suosittelen tutustumaan Helsingin avoimen Yliopiston Mooc kursseihin, jotka ovat tarjolla ilmaiseksi netissä.