IT-alalla työskentelevistä henkilöistä vain 28 % on naisia – sukupuolittuneisuus vaikuttaa alaan vahvasti jo koulutuksesta alkaen. Me uskomme, että mikäli alalta löytyisi enemmän roolimalleja ja IT-alan uramahdollisuuksista kerrottaisiin monipuolisemmin, voisi tämän päivän aikuiset, nuoret ja lapset saada kipinän IT-alalle syttymään helpommin.

Tämän vuoksi lähdimme keräämään uratarinoita IT-alalla työskenteleviltä henkilöiltä ja nyt pääset tutustumaan Saaraan. Toivottavasti hänen tarinansa inspiroi myös sinua!

Kuka olet ja mitä teet?

Olen Minna Kontio ja toimin tällä hetkellä ohjelmistokehittäjänä Telia Inmics-Nebulalla.  Valmistuin Jyväskylän ammattikorkeakoulusta IT-tradenomiksi vuonna 2006 ja olen ehtinyt työskentelemään IT-alalla yli 12 vuotta. Työuraani mahtuu pitkä rupeama Kelan palveluksessa, josta siirryin yksityiselle sektorille.

Miten päädyit IT-alalle / nykyiseen työpaikkaasi?

Lukiota käydessäni ajattelin, että minusta tulisi humanisti, mutta lukion aikana kiinnostuin yhä enemmän tietotekniikasta ja tietokoneista. Viimeinen naula arkkuun tuli, kun silloinen ATK-opettajani esitteli koodausta meille – liitutauluun. Tämän jälkeen innostuin alasta ja koodaamisesta kunnolla. 

Kun lukio viimein loppui, aloin miettimään minne menisin opiskelemaan ja tutustuin eri opintomahdollisuuksiin. Kaverini asui tuolloin Jyväskylässä ja paikallisen AMK:n tietojenkäsittelyn koulutusohjelma herätti kiinnostukseni. Loppu onkin historiaa.

Millaisten projektien/teknologioiden kanssa työskentelet?

Olen tehnyt niin back-endiä kuin fronttia, mutta pääpaino työssäni on back-endin puolella. Teknologiastäkkiini kuuluu muun muassa Java, Spring Boot, RESTful API, JPA, JDBC, SQL, Docker, Maven ja Javascript.

Perinteisen ohjelmistokehityksen lisäksi olen kiinnostunut toimimaan junnumpien devaajien mentorina ja mielelläni autan heitä kehittymään. Monet meistä ei uskalla kysyä apua ja teknisten ongelmien kanssa yritetään painia yksin. Tähän haluan kuitenkin sanoa, että aina saa ja pitääkin kysyä apua. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Tällä tavalla ongelmiin ei jää jumiin ja parhaimmillaan molemmat oppivat uutta ja saavat uutta näkökulmaa asioihin.

Mikä on parasta IT-alalla työskentelyssä?

Monipuoliset sekä vaihtelevat työtehtävät ja haasteet, joita pääsee ratkomaan. Työ on merkityksellistä, sillä devaajana pääsee kehittämään järjestelmiä, joista on monelle meistä hyötyä.

Toisaalta IT-ala ei ole vain koodareita varten. Ala tarjoaa paljon erilaisia rooleja eri tehtävineen, joissa pääsee mukaan kehittämään uutta.

Mitä vinkkejä haluat antaa alasta kiinnostuneille naisille?

Yleisistä ennakkoluuloista huolimatta kaikkien koodarien ei tarvitse olla matemaattisesti lahjakkaita. Koodarina pärjää hyvin käytännön ja loogisen ajattelun avulla. Sen lisäksi IT-alalla tarvitaan monenlaista osaamista ja taustoja: esimerkiksi alanvaihtajat tuovat mukanaan paljon arvokasta osaamista. Työ ei ole yksin puurtamista ja kommunikointi on myös tärkeä osa työtä.

Mikäli haaveilet koodarin työtehtävistä, niin kannattaa lähteä opettelemaan esimerkiksi komentorivillä työskentelyä ja aloittaa jostain helposta ohjelmointikielestä, kuten Pythonista.