IT-alalla työskentelevistä henkilöistä vain 28 % on naisia – sukupuolittuneisuus vaikuttaa alaan vahvasti jo koulutuksesta alkaen. Me uskomme, että mikäli alalta löytyisi enemmän roolimalleja ja IT-alan uramahdollisuuksista kerrottaisiin monipuolisemmin, voisi tämän päivän aikuiset, nuoret ja lapset saada kipinän IT-alalle syttymään helpommin.

Tämän vuoksi lähdimme keräämään uratarinoita IT-alalla työskenteleviltä henkilöiltä ja nyt pääset tutustumaan Lauraan. Toivottavasti hänen tarinansa inspiroi myös sinua!

Kuka olet ja mitä teet? 

Olen Laura Mononen ja työskentelen tällä hetkellä Mela-työeläkelaitoksessa sovellusasiantuntijana. Vaikka yritys ei toimi suoraan IT-alalla, on hyvä muistaa, että IT-alan työpaikkoja löytyy nykyään melkein kaikista organisaatioista! 

Miten päädyit IT-alalle / nykyiseen työpaikkaasi?

Opiskelin tietojenkäsittelyä Hämeen ammattikorkeakoulussa, päädyin alalle kuitenkin sattumusten kautta: minulla ei ollut selkeää haaveammattia ja opiskelujen aikana ymmärsin, että koodaria minusta ei välttämättä tulisi. Toisaalta IT-alan koulutus tarjoaa paljon eri työmahdollisuuksia, ja esimerkiksi koodin ymmärtämisestä on hyötyä myös muissa rooleissa. 

Nykyiseen työpaikkaani päädyin, kun hain täysin toista työpaikkaa. En tullut valituksi hakemaani paikkaan, mutta sain myöhemmin puhelun, missä tiedusteltiin, olisinko kiinnostunut toisesta tehtävästä. Menin haastatteluun ja loppu onkin historiaa. 

Millaisten asioiden kanssa työskentelet?

Nykyisessä roolissa osallistun esimerkiksi testaamiseen, määrittelyyn, koulutuksiin ja ohjeistuksien luomiseen. Tämän lisäksi vastuulleni kuuluu erilaisia tuotannon tehtäviä mm. liittyen liiketoimintaan, ongelmien selvittelyä ja sovellusmuutosten testausta.

Alamme on vahvasti säännelty ja eri lakimuutoksiin pitää pystyä reagoimaan myös sovellusten osalta. Yksi tehtäväni on varmistaa, että käytössä olevat järjestelmät toimivat niiden lakien ja eri vaatimusten mukaisesti.

 

Mikä on parasta IT-alalla työskentelyssä? 

Olen työskennellyt IT-alan tehtävissä viimeiset 15 vuotta. It-ala ja teknologiat ovat jatkuvassa muutoksessa ja uutta opeteltavaa löytyy jokaiselle päivälle. Mikäli alan kehitystä miettii, niin voi muistella maailmaa 20 vuotta takaperin. Siitä huomaa helposti, miten paljon teknologiaa ympärillemme on tullut ja kuinka paljon käytämme sitä.

Mitä vinkkejä haluat antaa alasta kiinnostuneille naisille?

Alalla on paljon jo paljon erilaisia mahdollisuuksia ja alan kehitys luo uusia mahdollisuuksia  jatkossakin. Alan koulutuksella pääsee hyvin monenlaisiin yrityksiin töihin ja ala soveltuu mielestäni hyvin kenelle tahansa.