IT-alalla työskentelevistä henkilöistä vain 28 % on naisia – sukupuolittuneisuus vaikuttaa alaan vahvasti jo koulutuksesta alkaen. Me uskomme, että mikäli alalta löytyisi enemmän roolimalleja ja IT-alan uramahdollisuuksista kerrottaisiin monipuolisemmin, voisi tämän päivän aikuiset, nuoret ja lapset saada kipinän IT-alalle syttymään helpommin.

Tämän vuoksi lähdimme keräämään uratarinoita IT-alalla työskenteleviltä henkilöiltä ja nyt pääset tutustumaan Katiin. Toivottavasti hänen tarinansa inspiroi myös sinua!

Kuka olet ja mitä teet työksesi tällä hetkellä?

Olen Kati Leskinen ja työskentelen Työmarkkinatorilla tuoteomistajana eli Product Ownerina (PO). Työmarkkinatori on tulevaisuuden työelämäpalvelu työnhakijoille ja työnantajille. Se on yksi Suomen valtion TEM:in alaisista työelämäpalveluiden uudistusprojekteista.  Minun tiimini vastuulla on Työmarkkinatorin käyttäjän kirjautumisen puoli. Käytännössä ohjaan kehitystiimini työtä ja tuotamme yhdessä hyvän kokonaisuuden palveluun kirjautumiseen liittyen: kun asiakas tulee ja kirjautuu sisään, täyttää omat tietonsa ja hakee itselleen sopivia työpaikkoja tai vastaavasti työnantaja etsii tekijöitä.

Roolini on toimia liiketoiminnan edustajana, eli oma roolini ei ole kovin teknistä. Toisaalta teknisyyden ymmärrys on tärkeää, jotta voin tulkata toiveita kehittäjien suuntaan, sekä myös karsia ehdotuksia, jotka eivät teknisesti ole mahdollisia. Ajattelen roolini ihmisten kanssa keskustelijana, asioiden listaajana ja listojen järjestämisenä sekä toteutukseen viejänä.

Kuka tai mikä innosti sinut alalle?

Olen siitä hauska tapaus, että olen tullut koukun kautta IT-alalle ja nykyiseen rooliini. Olen yhteiskuntatieteilijä, enkä koskaan kuvitellutkaan päätyväni IT-alalle. Koko ala itseasiassa oli minulle jollain tavalla pelottava. Osittain siksi, että en pari vuotta sitten läpäissyt edes ohjelmoinnin perusteita, vaikka ihan tosissani yritin.

Ajattelin, että minun aivojani ei ole tehty koodaamiseen, enkä ajattele niin kuin koodari tai niin kuin koodarin kuuluisi.

Minulla oli todella kapea kuva siitä, mitä IT-alalla työskentely käytännössä voi olla: muutakin kuin koodaamista tai koodin kanssa tekemistä. Vasta oman siirtymisen jälkeen olen ymmärtänyt IT-alan työtehtävien laajuuden. Annoin virran viedä ja tartuin mahdollisuuksiin ja sen vuoksi olen nyt tässä.

Miten päädyit it-alalle / nykyiseen työpaikkaasi?

Olin ensin TE-palveluissa virkailijana jonkun aikaa, siitä siirryin kehityspuolelle tekemään verkkopalveluita: TE-palvelujen ja ELY:n nettisivujen sisältöjä ja sosiaalista mediaa. Rooli oli siis vahvasti viestintäpainotteinen. Työnantajani oli silloinkin KEHA-keskus, jossa työskentelen myös tälläkin hetkellä. KEHAlla tehdään isoja valtakunnallisia projekteja – se on ehkä vähemmän tunnettu valtion keskus, josta tuotetaan myös työkkärin ja ELY:n keskitettyjä palveluita.

Viestinnän roolista minua pyydettiin Työmarkkinatoriin tuoteomistajaksi, kun hanketta uudistettiin. Pakkoa sanoa, etten ihan täysin tiennyt mihin olin lupautunut, ja tästä askel IT-alalle alkoi.

Millaisten teknologioiden kanssa työskentelet?

Me tehdään yhteistyötä teknologioiden kanssa, jotka ovat olleet jo pitkään toiminnassa valtiolla sekä uudemmilla. Jos verrataan joihinkin nykyisiin järjestelmiin, niin teemme tuotetta hyvinkin moderneilla teknologioilla.  Muun muassa tekoälyä hyödynnetään koko ajan ja sen käyttö lisääntyy jatkuvasti. Modernimpaan suuntaan mennään ja käytännössä teemme uutta.

Opiskelin työn ohella pari vuotta sitten muutaman kurssin tietojärjestelmätieteitä ja siitä on ollut hyötyä. Toisaalta on myös hyvä, että olen tullut ulkopuolelta, jolloin on helpompi ajatella asioita käyttäjän näkökulmasta. Minulla on todella hyvä tiimi ja scrum master, jotka tarvittaessa selittävät minulla kaiken, mitä en vielä tiedä.

Tuoteomistajana minun vastuullani ei toisaalta ole ymmärtää teknologioita, vaan ennemmin tunnistaa niiden tuomat rajoitteet, eli se mitä voidaan tehdä ja mitä ei. Annan tiimille tavallaan toivelistoja, joista he sitten miettivät, miten ne parhaiten teknologisesti tehdään.

Tehtäväni on toimia tulkkina tässä ja priorisoida töitä. Se, että miten ja millä teknologialla toiminnallisuudet toteutetaan, on kehitystiimini ja hankkeen muiden tiimien työtä.

Mikä on parasta it-alalla työskentelyssä?

Tykkään erityisesti sen mukana tuomasta joustavuudesta, siitä että voin tehdä tätä missä vaan, se sopii minulle. Koen, että opin koko ajan paljon uutta, ja voin soveltaa työtä itseni näköiseksi. Tämä on kliseisesti sanottuna yllättävän paljon ihmistyötä: aidosti työni on puhua eri ihmisten kanssa ja tehdä niiden pohjalta päätöksiä. Minulle tässä roolissa on sopiva sekoitus kaikkea: sopivasti kontakteja, sopivasti vuorovaikutusta, yksinoloa, valtaa ja vastuuta. Aina on kuitenkin myös tukea saatavilla ja tiimi, jolta saan apua tarvittaessa.

Miten koet työsi merkityksellisyyden?

Tämä ei ole työ, mihin ajattelin päätyväni silloin kun opiskelin tai oikeastaan sen jälkeenkään. Se on omalla tavallaan todella piristävää!  Minulle työn merkityksellisyys on tärkeää, ja olenkin juuri pohtinut sitä elämässä ylipäätään. Tulin siihen tulokseen, että teen itselleni merkityksellistä työtä, sillä tekemiseni kautta voin helpottaa keskivertokansalaisen työnhakua. Jos onnistumme tekemään työpaikkojen tai työntekijöiden etsimisestä stressittömämpää ja vähentämään turhautumista, olemme onnistuneet jo monessa asiassa.

Mitä vinkkejä haluat antaa alasta kiinnostuneille naisille?

No itselläni oli se ennakkoluulo, että minun pitäisi olla tietynlainen, omata tietty loogisuus ja ajattelumalli sekä ymmärtää koodausta. Olin ihan väärässä, mikä on ollut ihanaa!

Jos sinua kiinnostaa ja IT-ala tuntuu hyvältä, niin älä rajaa sitä itseltäsi pois tai ajattele ettetkö pystyisi siihen. IT-alalla on todella paljon erilaisia työtehtäviä, joten aika klassinen vinkki: Uskalla uskaltaa ja haastaa itseäsi! Minut valittiin tehtävään vahvuuksieni kautta, se oli todella kiva juttu ja tarvittavan teknisyyden olen käytännössä oppinut työni kautta.

Millainen henkilö sopii mielestäsi tekemään juuri sinun työtäsi?

Tässä on tärkeää, että tietää mitä haluaa, osaa kysyä kysymyksiä ja myöntää myös, jos ei tiedä jotain. Meitä tuoteomistajia on hankkeessa useampia ja olemme keskenämme tosi erityyppisiä, vaikka teemmekin tosi samanlaista hommaa. Tässä pärjää jos osaa priorisoida, tehdä yhteistyötä ja tehdä päätöksiä. Toisaalta myös tiettyä kyseenalaistamisen taitoa ja nöyryyttä pitää olla, että osaa kysyä oikeita kysymyksiä ennen niitä päätöksiä.

Minua helpotti toki se, että tuote oli minulle tuttu entuudestaan, mutta nyt tunnen teknisen puolen myös hyvin: tiedän suurin piirtein, mitä tapahtuu konepellin alla, kuten riippuvuudet. Sen syvemmälle en halua mennäkään, koska koen että on helpompi olla asiakkaan asemassa, kun ei joudu miettimään tai edes tiedä teknisesti kaikkea – siihen on omat asiantuntijat tiimissä. Kaikkea ei siis tarvitse tietää PO:N roolissa, pitää vain luottaa omaan tiimiin ja työkavereihin!