BIT insiderin viidennessä jaksossa kuullaan OP:n Arto Oinosta, joka vastaa tällä hetkellä op-developer.fi -yhteisön ylläpidosta ja kehityksestä. Yhteisön tarkoituksena on tarjota ohjelmistokehittäjille tietoa OP:n avoimista rajapinnoista sekä valmiita työkaluja niiden käyttöön.

KUUNTELE PODCAST:

Arto Oinonen kertoo, että tällä hetkellä yhteisöön kuuluu niin talon sisäisiä kuin ulkoisia ohjelmistokehittäjiä ja se on kaikille avoin.

”Yhteisön jäsen voi vapaasti tehdä rajapintaan pyyntöjä ja rakentaa sen pohjalta omia sovelluksia tai integraatioita. Mikäli tarvitset apua, niin olemme tukenasi”, hän tiivistää.

UUSI EU-DIREKTIIVI AVAA KIINNOSTAVIA MAHDOLLISUUKSIA KEHITTÄJÄLLE

PSD2 (Payment Services Directive 2) on maksupalveluihin liittyvä uusi Euroopan parlamentin hyväksymä direktiivi. Sen tarkoituksena on parantaa kuluttajien oikeuksia sekä edistää kilpailua pankkitoimialalla ja näin lisätä asiakkaiden palveluvalikoimaa.

“Kehittäjien näkökulmasta se on tekninen API, josta pääsee esimerkiksi tilitietoihin kiinni. PSD2 tulee osissa voimaan, mutta kehittäjät voivat jo nyt rakentaa omia palveluitaan hyödyntäen pankkien tarjoamia rajapintoja”, tarkentaa Arto.

Uuden direktiivin myötä OP on julkaissut oman Sandbox-kehitysympäristönsä yhteisönsä käyttöön. Kehitysympäristössä devaajilla on nyt mahdollisuus päästä kokeilemaan, miten rajapinnat toimivat: mitä tietoja sieltä saa luettua, miten se tehdään ja miten integraatiot hoidetaan tietoturvallisesti.

OP:N RAJAPINNAT

OP:lla on tällä hetkellä tarjolla paljon erilaisia rajapintoja, kuten muun muassa maksamisen ja tilien rajapinnat. Tarjolla on myös rahoitukseen ja osakekauppaan liittyviä rajapintoja. Tämän lisäksi kehittäjänä pääset käsiksi DriveNow-yhteiskäyttöautojen lokaatiotietoihin.

OP:n Githubista (https://github.com/op-developer) löytyy valmiita koodeja sekä tarkempia ohjeita rajapintojen käyttöönottoon. “Olemme pyrkineet siihen, että ohjelmistokehittäjä pääsee helposti alkuun rajapintojen hyödyntämisessä. Reposta löytyy nyt Flutter banking API sekä JavaScript SDK ja Python example client, joita voi vapaasti hyödyntää”, Arto toteaa.

OP:n tarjoamassa kehitysympäristössä ei ole suurempia rajoituksia, mutta oletuksena yhdellä avaimella saa tehdä 1000 pyyntöä päivässä. Tästäkin joustetaan, mikäli tarpeesi on perusteltu ja olet OP:hen erikseen yhteydessä.

OP:LLA ON KÄYNNISSÄ PALJON ERILAISIA API-PROJEKTEJA

Arto kannustaa kehittäjiä rakentamaan omia sovelluksia. Tällä hetkellä OP:n API:t ovat mahdollistaneet useampia projekteja, joista esimerkkeinä muun muassa seuraavat:

Minna Technologies on rakentanut palvelua, jolla jokainen meistä voi hallita omia tilauksiaan, kuten vaikkapa Netflix-tiliä, vesimaksuja ja sähkölaskuja. “Nykypäivänä ihmisillä on paljon erilaisia tilauksia, jopa päällekkäisiä. Tämän yhden sovelluksen kautta voi hallinnoida niitä kaikkia”, toteaa Arto.

Limitless on kehittänyt erityisesti milleniaaleja ajatellen kännykkäsovelluksen, jolla heitä kannustetaan säästämään. Sovellukseen määritellään ensin tavoite, kuinka paljon halutaan säästää ja minkä ajan sisällä. Sovellus auttaa käyttäjää siirtämään rahaa esimerkiksi rahastoihin, jolloin säästötavoite saadaan täyteen halutussa ajassa.

Fractal Labs toteutti AI-pohjaisen sovelluksen, joka on rakennettu erityisesti pk-yrityksille. Sen avulla voidaan seurata muun muassa yrityksen taloustietoja ja taloudellisia muutoksia.

Exebit Oy on rakentanut niin sanottua johdannaiskauppapaikkaa. Sen avulla kuka tahansa voi käydä johdannaiskauppaa ja luomaan johdannaisia. “Johdannaiset ovat monesti vaikeasti ymmärrettäviä ja saattavat olla ikävässä maineessa, mutta Exebitillä on siihen hyvä konsepti, jota he käyvät nyt finanssivalvonnan kanssa läpi”, summaa Arto.

KUINKA PÄÄSET ALKUUN?

Kun rekisteröidyt op-developer.fi -sivulle, saat käyttöösi API-avaimen, jolla pääset käsiksi kehitysympäristöön. OP auttaa kaiken tasoisia koodareita aloittamisen kanssa, mikäli rajapintoja ja integraatioita ei saa toimimaan tai jokin ei toimi oletetulla tavalla, niin apua on tarjolla.

Asia on herättänyt paljon kiinnostusta ja uusia ideoita syntyy jatkuvasti. “Sandboxissa voi tehdä vinkeitäkin kokeiluja erilaisista näkökulmista, ja kokeilla miten joku asia voisi toimia. Testiympäristö konkretisoi aina eri tavalla ajatuksia”, toteaa Arto.

Devaajan näkökulmasta testiympäristö on turvallinen paikka testailuun, sillä siellä ei ole esimerkiksi henkilötietoja. “Tilanne toki muuttuu radikaalisti, kun haluat lähteä viemään sovellusta tuotantoon. Silloin joudutaan jo tarkemmin katsomaan, että toteutettu ratkaisu on tietoturvallinen, sillä kyse on kuitenkin finanssidatasta, henkilötiedoista ja omaisuudesta”, painottaa Arto.

Kuuntele koko podcast:

Mikäli OP:n rajapinnat herättivät kiinnostusta, voit olla yhteydessä Artoon tai laittaa sähköpostia api@op.fi. Tutustu OP:n avoimiin työtehtäviin tästä >>.

BIT insider podcastissa paneudutaan IT-alan ajankohtaisiin aiheisiin, teknologioihin ja kiinnostaviin yrityksiin sekä persooniin. Tämän podcastin sponsorina toimii Barona IT.